Kunst van Corneille

Corneille Portret - Kunstgalerie Arterego

Corneille, ook bekend als Corneille Guillaume Beverloo, was een schilder en grafisch kunstenaar die begin jaren vijftig de conservatieve Nederlandse kunstwereld radicaliseerde. Samen met vijf andere invloedrijke artiesten waaronder Karel Appel en Constant richtte hij in 1949 de naoorlogse Europese expressionistische beweging CoBrA op. Corneille werd op 3 juli 1922 geboren in Luik, België, en studeerde in 1940 kunst aan de Academie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, maar wordt over het algemeen beschouwd als een autodidactische schilder.

Corneille Kunstgalerie Arterego

Zijn werk wordt vaak omschreven als fantasierijk en poëtisch, en wordt gekenmerkt door excentriek kleurgebruik en het gebruik van bekende onderwerpen, zoals katten, vogels en vrouwen, in mythologische of jeugdige setting. “Ik ben een schilder van vreugde”, verklaarde Corneille op zijn tentoonstelling in 2007 in het CoBrA Museum. Hij werd met ook beïnvloed door Afrikaanse kunst, die hij verzamelde tijdens zijn reis door dat continent in de jaren vijftig. Zijn werken zijn te zien in collecties in het CoBrA Museum in Amstelveen, het Fine Arts Museums in San Francisco, en het Museum of Fine Arts in Boston. Hij stierf op 5 september 2010 in Parijs, Frankrijk.

Corneille veilingopbrengst

CORNEILLE, 1951

CoBrA-kunst uit 1948-1951 is wereldwijd gewild en is op veilingen steeds zeldzamer geworden.Christie’s slaagde erin de verbluffende Femme-Soleil-Ville (1950) van Appel te veilen voor € 300.000. Werken van Corneille worden regelmatig ter veiling aangeboden in binnen en buitenland. In 2008 is er bij Christies het olieverfwerk Personnage dans une ville avec Aeroplane van eigenaar verwisseld voor maar liefst €130.000.

Kunst van Corneille kopen?

Juist vanwege de bijzondere vormen, de hoeveelheid kleur en de emotie die Corneille’s werk oproept bij mensen, is het een gewilde kunstenaar om aan de muur te hangen. Wil je werken van hem kopen? Kunstgalerie Arterego heeft enkele mooie litho’s van Corneille in de collectie zoals je ook onderaan deze pagina kunt zien. Onze missie is om meer mensen te stimuleren plezier te beleven aan kunst. Daarom bieden wij deze kunstwerken aan voor een goede prijs.

Weet je nog niet goed welke kunst bij je past? In onze blog over ‘het starten van een kunstcollectie’ geven we je enkele tips waarmee je rekening kunt houden voordat je een kunstwerk aanschaft.