Kunstenaars

Kunstgalerie Arterego opende in 2017 haar online deuren en legt zich toe op de verkoop van moderne en hedendaagse kunstwerken. Het concept van Kunstgalerie Arterego was in de eerste plaats om gevestigde namen zoals Corneille, Jan Cremer, Anton Heyboer en Karel Appel aan te bieden, maar ondertussen vallen ook opkomende kunstenaars zoals BASM, Raquel Maulwurf en Shepard Fairey onder de reikwijdte van de galerie. Er zijn werken van ruim veertig nationale en internationale baanbrekende kunstenaars in onze collectie te vinden.

Anton Heyboer (1924-2005)

Anton Heyboer is een van de bekendste naoorlogse kunstenaars van Nederland. Zijn werken zijn aangekocht door internationaal bekende musea in Europa en Amerika, zoals Museum of Modern Art (MoMA) in New York, het Haags Gemeentemuseum, het Amsterdams Stedelijk,Tate Gallery in Londen, en vele andere musea in binnen en buitenland. De oorlog en ervaringen die Anton Heyboer heeft opgedaan in het werkkamp zijn van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap.

Rooskens Kunstgalerie Arterego

Anton Rooskens (1906-1976)

Anton Rooskens vestigde zich in 1935 in Amsterdam. Als schilder was hij autodidact. In 1945 bezocht hij de tentoonstelling ‚Äėkunst in vrijheid‚Äô in
het Rijksmuseum, waar hij werd geconfronteerd met Afrikaanse sculpturen en voorouderbeelden uit Nieuw-Guinea. De vereenvoudigde strakke vormen van deze kunst zijn terug te vinden in zijn werk van vlak na de oorlog, waarin ook sprake is van be√Įnvloeding door het kubisme.

Vanaf 1946 had rooskens regelmatig contact met Appel, Corneille en Brands. Hij was mede-oprichter van de Nederlandse experimentele groep, die later opging in Cobra. Rooskens nam deel aan de roemruchte tentoonstelling in het stedelijk museum in 1949. Onmiddellijk daarna trok hij zich terug uit de beweging.

BASM - Kunstgalerie Arterego

BASM (1987)

George Cosmin aka BASM [1987 / UK] is een opkomende streetartist. Zijn stijl en werk varie√ęren van puur kunstzinnig tot sociaal-politieke werken.¬†BASM trekt¬†in¬†toenemende maten de aandacht van de kunstwereld en verzamelaars door zijn vaardigheden en de politieke bedoelingen achter zijn werken.¬†Zijn werken zijn te bewonderen in de straten van Londen en op zijn solo-tentoonstellingen in onder andere Londen, Parijs (2020), Amsterdam en Berlijn.

Clemens Briels - Kunstgalerie Arterego

Clemens Briels (1946)

Clemens Briels (1946) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. In 1965 begint hij met een opleiding aan de Academie voor industri√ęle vormgeving in Eindhoven met als doel kunstenaar te worden. Door allerlei omstandigheden komt hij in de reclame wereld terecht. Hij brengt het tot succesvol artdirector maar op 46-jarig leeftijd besluit hij definitief om kunstenaar te worden. Inmiddels zijn zijn kunstwerken opgenomen in diverse gerenommeerde kunstcollecties. Clemens Briels is als √©√©rste Nederlandse kunstenaar verkozen tot ‚ÄúOfficial Olympic Artist‚ÄĚ voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City in 2002.

Zijn werk bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen en sculpturen. Zijn schilderijen kenmerken zich door het gebruik van felle kleuren en de dieptewerking door reli√ęf op het doek toe te passen. Clemens Briels woont in Heusden, waar ook zijn ‚ÄúClemens Briels Art Centre‚ÄĚ gevestigd is.

Corneille Portret - Kunstgalerie Arterego

Corneille (1922-2010)

Geboren te Luik, Belgie, als Guillaume Cornelis Beverloo in 1922, als kind van Nederlandse ouders. Overleden in 2010 te Auvers-sur-Oise, Frankrijk. Opleiding: Corneille volgde cursussen aan de Amsterdamse Academie maar was vooral autodidact. Corneille was een van de oprichters en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Cobra beweging. Hij was een zeer productieve kunstenaar en heeft een enorme hoeveelheid schilderijen, beelden en grafiek gemaakt. Aanvankelijk sterk onder invloed van Picasso, maar later met de voor Corneille zeer bekende stijlkenmerken van de Cobra. Corneille heeft abstract gewerkt, maar vanaf 1960 ongeveer werkt hij figuratief met de bekende vogels, vrouwen, en bloemen als onderwerp.

Kunstgalerie Arterego

Death NYC

DEATH NYC (Don‚Äôt Easily Abandon The Hope) is een ‚Äėstreet artist‚Äô uit New York. DEATH NYC kiest er voor om zijn/haar identiteit anoniem te houden, en gelooft dat het haar meer vrijheid geeft om te blijven werken op straat. DEATH NYC begon te schilderen op muren en vloeren van de populaire winkels in Soho en Chelsea gebied van New York City en zijn/haar kunstwerken zijn inmiddels te zien in galeries en straten over de hele wereld. Onlangs ook te zien in de Google Glass reclame!

Meer weten over streetart? Lees hier onze blog over dit onderwerp.

Kunstgalerie Arterego - DENIAL

DENIAL

Daniel Bombardier a.k.a DENIAL is een Canadese stencil- en straat artist wiens werk kritiek geeft op consumentisme en de menselijke aard. DENIAL besteedt een groot deel van het jaar aan reizen en exposeren in Canada en de VS, hij heeft solo-shows gegeven in Los Angeles, Chicago, Detroit, New York, Toronto en Vancouver. DENIAL is een opkomende talent binnen de street art scene.

Meer weten over streetart? Lees hier onze blog over dit onderwerp.

Kunstgalerie Arterego - Eelus

EELUS

EELUS is een Britse street artist, grafisch ontwerper en illustrator die door artnet.com is getipt als een van de grootste talenten van dit moment.  Zijn constrasterende, kleurijke en soms wat macabere stijl maken zijn werken intrigerend.

Meer weten over streetart? Lees hier onze blog over dit onderwerp.

Enrico Baj - Kunstgalerie Arterego

Enrico Baj (1924-2003)

Enrico Baj was een Italiaanse kunstenaar wiens primaire mediums collage, prints en sculpturen waren. Hij wordt beschouwd als onderdeel van de surrealistische en Dada bewegingen en stond bekend om zijn nadruk op Patafysica. Als schrijver was hij verbonden aan de avant-garde beweging. Oorspronkelijk be√Įnvloed door Matisse, werd hij ook bekend vanwege zijn kopie√ęn van kunstenaars zoals da Vinci en Picasso. Enrico Baj verliet Itali√ę tijdens de Tweede Wereldoorlog om de dienstplicht te voorkomen. Baj vond zich vaak op gespannen voet met het militarisme van het tijdperk, en vaak botste met de politieke en militaire leiding van Itali√ę. Hij maakte later zijn beroemdste werk, de generaals Series, uit artikelen die hij had gevonden. Enrico vertoonde vaak een obsessie met de nucleaire oorlog, en hij was de oprichter van de Arte Nuclearia Movement. Werk van Baj is te zien op diverse grote tentoonstellingen.

Entrico Baj

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ernst Vijlbrief Kunstgalerie Arterego

Ernst Vijlbrief

Ernst Vijlbrief was een Nederlands beeldend kunstenaar en bestuurslid van meerdere kunstenaarsverenigingen waaronder de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars.

Vijlbrief kreeg zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam en aan de Academia di Porta Romana in Florence (1956-1959). Hij werkte eind jaren 50 op Ibiza en in Parijs. Begin februari 1961 trouwde hij met Sylvia Sluyter, dochter van de Amsterdamse kunstschilder Gerard Sluyter en voormalig geliefde van Lucebert.

In 1961 nam hij deel aan de groepsexpositie Jongere Nederlandse schilders, beeldhouwers en architecten: Liga Nieuw Beelden in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in hetzelfde jaar ontstond in samenwerking met de dichter Simon Vinkenoog de uitgave Spel en Nederlaag bij de Posthoorn in Den Haag. Rond 1965 gaf hij gastcolleges aan de Ravensbourne College of Art in Londen.

Van 1974 tot 1989 was hij als docent verbonden aan de AKI te Enschede. In 1975 was hij initiatiefnemer van het kunstenaarscollectief Universal Moving Artists dat tentoonstelde in de ‚Äėnieuwe vleugel‚Äô van het Stedelijk MuseumHij maakte onder andere landschappen en zelfportretten. Hij werkte in verschillende technieken zoals: tekening, aquarel, collage, gouache, Oost-Indische inkt, olieverf en grafiek: etsen. Hij maakte ook kalligrafische improvisaties op papier.

Zijn gouaches bestonden uit spontaan ‚Äėgeschreven‚Äô vegen, lijnen, kringen, spatten en vlekken, zijn schilderijen veelal uit een dikke verfmassa met onstuimig geborstelde kleurvlakken.

Zijn schilderstijl in de jaren 50 is expressionistisch, aansluitend bij die van Cobra. Rond 1968 maakte hij series figuratieve tekeningen.

Kunstgalerie Arterego - Street Art

FAKE

De Nederlandse Street Art kunstenaar¬†FAKE uit Amsterdam werd geboren op 15 mei 1980 en¬†is een wereldwijd fenomeen. FAKE groeide op in een grijze en saaie omgeving en voelde de drang om een ‚Äč‚Äčglimlach op de gezichten van anderen te brengen door ironie en humor.

Zijn stencil- en graffiti-werk is zeer gewild, dit uit zich in uitverkochte shows op PAN Amsterdam en direct uitverkocht releases in samenwerking met galerijen. Onder fans en verzamelaars bevindt zijn werk zich in kunstcollecties van de Rabobank, beroemdheden, atleten en muzikanten. Het grootste deel van zijn werk is autonoom, maar hij werkte ook samen met merken zoals Diesel, Bavaria, Philips, Vans, 55DSL.

Fake wordt vaak vergeleken met Banksy, Shepard Fairey, Dolk, Pejac en Mr Brainwash.

Fei Alexeli - Artgallery Arterego

Fei Alexeli

Fei Alexeli is een hedendaagse kunstenaar die bekend staat om haar uitgesproken retro collages en cut-ups. Alexeli, afkomstig uit Griekenland, studeerde architectuur in zowel Oxford als Londen en ontdekte een passie voor fotografie, fotomontage en de kracht van digitale manipulatie. Haar collages en prints bevatten elementen uit de architectuur en haar werk is ruimtelijk en gelaagd om diepte en perspectief te cre√ęren.

Haar prints hebben een kosmisch tintje, vaak met galactische vergezichten met de fragement van tijdschriften uit de toekomst. Tegelijkertijd kijken achteruit en vooruit, de afdrukken van Alexeli tot onze huidige tijd en openen de utopische ruimtes van escapisme waar de hedendaagse samenleving om vraagt. Veel van haar werk cre√ęert een gevoel van dromerige romantiek terwijl het reageert op de polarisatie van genderstereotypen. Alexeli in een van haar interviews over de kleur roze: “Roze is een krachtige en provocerende kleur is die tegelijkertijd erg controversieel kan zijn. Het is absoluut een van de sterkste bijbehorende kleuren en ik speel er graag mee.” Alexeli verdeelt haar tijd tussen Londen en Amsterdam en exposeert over de hele wereld, waaronder Londen, New York, Amsterdam, Stockholm en Hamburg. Haar werken zijn onder andere te bewonderen bij Saatchi Art Galerie en The Other Artfair.

Finn Pedersen - Kunstgalerie Arterego

Finn Pedersen

Finn Pedersen werd geboren in 1944 op het eiland Bornholm in Denemarken. Reeds vroeg realiseerde hij zich dat schilderen zijn grootste ambitie was. Op twintigjarige leeftijd kwam hij via een aantal kunstenaars in contact met de abstracte kunst. In 1965 houdt hij zijn eerste tentoonstelling. Een jaar later neemt hij deel aan een groepstentoonstelling in de Court Gallery in Kopenhagen. Hier exposeren ook Asger Jorn, Karel Appel, Carl Henning Pedersen en een aantal andere COBRA-kunstenaars. Zijn stijl is gekenmerkt als neo-CoBrA kunst.

Ger Lataster Kunstgalerie Arterego

Ger Lataster (1920-2012)

Nederlandse schilder, keramist, graficus, tekenaar en beeldhouwer.¬†Geboren te Schaesberg 1920,¬†Overleden te Amsterdam 2012.¬†Ger Lataster, wordt gerekend tot de zogenaamde ‚ÄúAmsterdamse-Limburgers‚ÄĚ. Hij startte zijn carri√®re als leerling van de Kunstnijverheidschool in Maastricht. Vervolgens ging hij in 1940 tot 1948 studeren aan de Rijksacademie in Amsterdam, deze periode is onderbroken geweest door de oorlog. In 1963 werd de postacademische opleiding Ateliers ‚Äô63 opgericht, tegenwoordig De Ateliers. Dit was een initiatief van onder andere Ger Lataster, Mari Andriessen, Nic Jong, Theo Mulder en Wessel Couzijn. ¬†Geboren in Limburg, hij verhuisde naar Amsterdam en heeft tevens een periode in de VS aan Minneapolis School of Art als gastdocent gewerkt.

Ger Lataster is een Nederlandse kunstschilder die wordt gekarakteriseerd als abstract expressionist. In de eerste tien jaar na de Tweede Wereldoorlog, ontwikkelde het werk van Lataster zich van expressionistische schilderijen naar volledige abstracte doeken. Vanaf 1955, begon Ger Lataster zijn visuele taal uit te drukken door middel van een dikke laag verf. Dit doet denken aan de zeggingskracht van onder andere Karel Appel, Asger Jorn en Willem de Kooning. Aan het einde van de jaren zestig, keerde de figuratieve elementen terug in Ger Lataster zijn werk. Ook zijn verfmaterie veranderde, Lataster ging van een dikke substantie meer gebruik maken van dunne lagen verf en tenslotte zelfs spuitbussen om zijn doeken vorm te geven.

Gras Heyen - Kunstgalerie Arterego

Gras Heyen

Gras Heyen (1917-1988, Amsterdam) liet zich wat zijn werk betreft niet gemakkelijk in specifieke genres onderbrengen. Hij was waarschijnlijk te individualistisch ingesteld om zich tot schildersbewegingen te richten en waarschijnlijk ook te kritisch om zich ooit onder een en dezelfde noemer te begeven. Anderzijds miste hij op bepaalde momenten ook de aansluiting bij de tijdgeest. Hij hanteerde vaak opvattingen die weinig met actuele stromingen van doen hadden. Zelfs in de Liga Nieuw Beelden waarvan hij enkele jaren lid was, speelde hij geen prominente rol. Het is trouwens de vraag wat Heyen bij deze experimentelen deed. Gras Heyen was in de eerste plaats graficus, een techniek die een bedachtzame en daardoor ook enigszins afstandelijke wijze van benadering met zich mee brengt.

G. Grassere Kunstgalerie ARTEREGO

Gérard Grassère (1915-1993)

G√©rard Grass√®re (1915 ‚Äď 1993) heeft een omvangrijk oeuvre van zo‚Äôn 3000 werken nagelaten. Veel van zijn werk is verkocht aan een internationaal publiek of hangt in openbare collecties, maar een substantieel deel heeft hij altijd gehouden.¬†Vier monografie√ęn zijn er verschenen over het Leven en Werk van G√©rard Grass√®re. Is het vaak zo dat kunstenaars na hun dood in de vergetelheid geraken, met Grass√®re (1915-1993) is dat niet het geval. Een blik op de lange, gestage stroom van exposities die Grass√®re heeft gehad, toont aan dat zijn werk ook na zijn dood nog een tiental keren te zien was. Dezelfde lijst toont bovendien aan dat Grass√®re geen lokaal fenomeen is geweest: niet alleen in Nederland maar ook in veel van de ons omringende landen en zelfs in Aruba, Cura√ßao en Zuid-Afrika was er grote belangstelling voor zijn werk.

Gérard Grasssère heeft schitterende maar vaak ook wat vreemde schilderijen gemaakt. Dit is combinatie waar wij wel van houden. Zijn werken hebben iets van Picasso maar  toch met een eigen stijl.

Artgallery Arterego - Hayden Kays

Hayden Kays

Hayden Kays is een jonge streetart-kunstenaar uit Londen behorende tot de stroming: Young British Artists. Hij heeft inmiddels al internationale bekendheid verworven. De godfather van de Streetart: Banksy is een groot fan van hem en niet zonder reden; Hayden Kays is de schreeuwende stem van wat iedereen eigenlijk zou willen zeggen. Hij exposeert samen met o.a. Damien Hirst en Mr. Brainwash bij grote galeries, zoals Saatchi in Londen en weet de onderscheidende factor te zijn in een zich steeds grotere groep uitbreidende streetart kunstenaars. Een genre in ontwikkeling, zoals de cobra-stroming en popart dat ooit waren.

Kunstgalerie Arterego

Helene de Beauvoir (1910-2001)

Henriette-H√©l√®ne de Beauvoir¬†(6 June 1910,¬†Paris¬†‚Äď 1 July 2001,¬†Goxwiller) was a¬†French¬†painter. She was the younger sister of¬†philosopher¬†Simone de Beauvoir. Her art was exhibited in Europe, Japan, and the US.

Kunstgalerie Arterego - Cobra kunst

Henk van der Vet

De kunstenaar en graficus Henk van der Vet was van jongs af aan geobsedeerd door fotografie. Na een mislukte schooltijd, vond hij vanaf zijn 15e werk bij fotografen in Den Haag en leerde zodoende foto‚Äôs te ontwikkelen in de donkere kamer. Het ontwikkelen van foto‚Äôs stelde hem in staat om bepaalde accenten te benadrukken, of juist te laten vervagen. In 1962 kwam Van der Vet voor het eerst in contact met de zeefdruktechniek toen hij aan de slag ging bij Polyvroom. Al gauw begon hij te experimenteren met zijn bestaande kennis over fotografie en de mogelijkheden die het zeefdrukken hem boden, zo ontstond in 1963 het werk ‚ÄúStockcar race‚ÄĚ.¬†In de werken die Van der Vet toen en ook later zou maken, bleef fotografie altijd een grote rol spelen. De zeefdrukken die hij in zijn geheel eigen stijl maakte, noemde hij dan ook ‚Äėfotografiek‚Äô.

Naast de samenwerking met Karel Appel, werkte Van der Vet ook samen met vele andere kunstenaars, zoals Bram Bogart, Kees van Bohemen, Co Westerik, Yasse Tabuchi, Jan van Diemen, en Marcel Verdren. Hij boekte persoonlijke successen in de jaren ’80 met werken voor onder andere Fokker, Shell en exposities in New York en Los Angeles. In 1992 ontving hij de Nationale Schildersprijs voor zijn werk bij Elmo (Fokker) in Woensdrecht.

Jacques Doucet - Kunstgalerie Arterego

Jacques Doucet (1924-1994)

Persoonlijke ervaringen hebben op het werk van Doucet een zeer grote invloed gehad. Jacques Doucet werd tijdens de oorlog door de nazi’s gevangen gezet op beschuldiging van terroristische activiteiten. In zijn cel raakte hij getroffen door de graffiti op de muren. Hij zag het onbeholpen en de onschuld die eruit sprak. Na de bevrijding sloot Doucet zich aan bij de Cobra-beweging, een groep kunstenaars, verspreid in Europa, die in hun werk ongecensureerde spontaniteit nastreefden. Onder hen bevinden zich ook de Nederlandse schilders Appel, Corneille en Lucebert en de Belg Alechinsky. Het heldere, krachtige kleurgebruik is een van de kenmerkende overeenkomsten tussen het werk van deze kunstenaars. Doucet vertaalde de graffiti, die hem tijdens zijn gevangenschap zo fascineerde, op zijn eigen wijze en schiep een eigen territorium binnen het abstract expressionisme. Schilderen is voor Jacques Doucet een strijd; het zoeken naar evenwicht tussen tegengestelde krachten. Opbouw en afbraak zijn noodzakelijke tegenpolen, evenals de dynamiek van op elkaar inwerkende kleuren, vormen en structuren vechten om aandacht. In de beweging van de kwast kunnen diverse emoties worden herkend; teder, ruw, krachtig en geraffineerd zet Doucet zijn verhaal op papier. Wat niet direct, maar geleidelijk opvalt, is dat Jacques Doucet zichzelf nergens overschreeuwt. Hij gaat de grenzen van het papier niet te buiten, op het blad heerst een orde van de elementen, een uitgebalanceerde hierarchie. Doucet is uit op verzoening, wie dat eenmaal ziet proeft in het gevecht een fijnzinnige, zelfs lyrische natuur.

Jacques Tange

Jacques Tange is geboren¬†te Vlissingen in 1960.¬†Opleiding:¬†Tange volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.¬†Sinds 2004 woont en werkt hij in Schiedam.¬†Tange laat zich inspireren door Middeleeuwse versierde handschriften, die hij toepast op hedendaagse thema‚Äôs. Metaforen drukt hij uit aan de hand van heldere kleuren. Zijn werk gaat vaak de relatie tussen mannen en vrouwen, de stad, en de afzondering van de mens. Tange is tevens eigenaar van twee galeries in Schiedam. Het werk van Tange is, naast meerdere malen in Nederland, onder meer ge√ęxposeerd in Monaco, Parijs, Spanje, de Verenigde Staten, Belgi√ę, Itali√ę en Engeland. In 2005 werd Tange door Stichting Kunstweek verkozen tot Kunstenaar van het Jaar.

Jan Cremer Kunstgalerie Arterego

Jan Cremer

Reeds op jonge leeftijd was Jan Cremer een uiterst origineel en bezeten kunstenaar, die er alles voor over had om te kunnen werken. Bij zijn eerste eenmanstentoonstelling in Galerie De Posthoorn in Den Haag in 1958, spraken de critici ‚Äď nauwelijks bekomen van de rellen rondom CoBrA ‚Äď van een ‚Äėwoest beest‚Äô. Zijn deelname aan de Haagse Salon (1958) werd een schandaal. Een jaar later exposeerde hij in het Haags Gemeentemuseum en in 1960 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ondertussen werkte Cremer aan zijn eerste boek Ik Jan Cremer dat in 1964 in Nederland verscheen en sindsdien in miljoenenoplage in vele talen is gepubliceerd. In dezelfde periode volgen er meer dan honderd tentoonstellingen van zijn beeldende kunst in binnen- en buitenlandse musea en galeries. Met de eerste opbrengsten van zijn boek vertrekt Jan Cremer eind 1964 naar Amerika.

In New York begint hij met het schilderen van Hollandse landschappen. Dit zeer kleurrijke en vooral strak gecomponeerde ‚ÄėHollands Realisme‚Äô, met koeien, boerinnen en tulpenvelden, vormt een breuk met het sterk abstracte expressionistisch werk uit de jaren ervoor. Het thema Hollandse landschappen keert in Cremers complete oeuvre telkens terug, maar ook de steppen, woestijnen en bergketens van Siberi√ę en Mongoli√ę, streken die hij veelvuldig bereist, zijn een permanente inspiratiebron.

Kunstgalerie Arterego

Jan Sierhuis

De Rode Tafel van Jan Sierhuis, gesigneerde zeefdruk uit 2000. Opvallend aan dit werk is dat het op gekleurd papier is gedrukt, ongebruikelijk voor dit soort druktechnieken. De zeefdruk is linksonder handgesigneerd en rechtsonder genummerd.

Sierhuis is een expressionistische schilder. In 1947 en 1948 was hij betrokken bij De Experimentelen (de Nederlandse voorloper van Cobra) en bij Cobra, maar was te jong om lid te worden. Sierhuis maakte aanvankelijk schilderijen van naturalistische landschappen. In de jaren ’50 en ’60 maakte uit vooral abstracte werken. Midden jaren ’60 werd het figuur in zijn schilderingen weer meer van belang. Hij ging zo over op meer figuratieve thema’s. Sierhuis doceerde in 1968 aan Ateliers ’63. Hij was van 1970 tot 1980 docent schilderen aan de Akademie van beeldende kunsten in Den Haag. Daarnaast heeft hij nog aan de Amersfoortse, de Rijks- en de Gerrit Rietveld Academie gedoceerd.

Meer weten over Jan Sierhuis en Moderne Kunst? Lees hier onze blog over dit onderwerp.

Karel Appel Kunstgalerie Arterego

Karel Appel (1921-2006)

Geboren te Amsterdam in 1921, overleden te Zurich (Zwitserland) in 2006. Karel Appel startte zijn carrière als kunstenaar, als zoon van een kapper, in Amsterdam, waar hij in de oorlogsjaren, zeer tegen de zin van zijn vader, zijn opleiding volgde aan de Rijksacademie te Amsterdam. Al tijdens zijn jaren aan de academie raakt Karel Appel bevriend met Corneille en Constant. Een vriendschap die zeer lang zou duren en bepalend was voor zijn verdere ontwikkeling. Werkte Appel in het begin expressionistisch en stond hij sterk onder invloed van mensen als Picasso en Matisse, enkele jaren na de oorlog richtte hij samen met oa Corneille, Wolvecamp en Constant, de experimentele groep op, en werd zijn werk steeds autonomer.

Klaas Gubbels Kunstgalerie Arterego

Klaas Gubbels (1924)

Geboren in 1934 in Rotterdam. Klaas Gubbels staat bekend om zijn stillevens van koffiekannen, tafels en stoelen, weergegeven in een simpele vormentaal. In verloop van tijd werd zijn werk steeds abstracter en ging het zich meer beperken wat betreft visuele thema’s (ook wel de kracht van zijn kunst). Hij gebruikt verschillende technieken, als litho, wandschildering, houtsnede, objet trouvé, glas, metaal en fotografie, aquarel en olieverf. Van 1965 tot 1992 heeft Gubbels gedoceerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij doceerde in de jaren zeventig ook korte tijd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en in de jaren tachtig aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.

Matt Lambert - Artgallery Arterego

Matt Lambert

Matt Lambert studeerde in 2003 af met een graad in illustratie en werkt sinds 2010 als een fulltime kunstenaar. Zijn werk heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn solotentoonstelling van 2017 was bijna uitverkocht. Matt‚Äôs werk wordt internationaal verzameld en in 2016 tipte de Telegraph hem als een van de ‚ÄėBritish Artists To Invest In‚Äô. Als mede-oprichter van de liefdadigheidsinstelling Pass It On Africa (PIOA), is hij ook een van de organisatoren van Brighton‚Äôs jaarlijkse Heroes Run ‚Äď waarin zijn werken rondom het superhelden-thema zien zijn.

Michael Daniels

Pop-Art kunstenaar Michael Daniels is geboren in Ede op 18 april 1976.

Hij heeft een creatieve opleiding gevolgd in het Oosten van het land, waar hij in aanraking kwam met typografie, fotografie, schilderen en tekenen. Hierna heeft hij grafische vormgeving gestudeerd.

Hij startte een grafisch ontwerpbureau en ging zelfstandig aan de slag. Hier heeft hij een gedegen grafische kennis en jarenlange ervaring opgebouwd. Creativiteit is zijn talent. Om deze creativiteit de ruimte te geven, is hij met veel succes Pop-Art kunst gaan ontwerpen.

Zijn werk werd opgemerkt door kunstenaar/uitgever Ad van Hassel, die de kunstwerken uitgeeft in beperkte oplagen, weergegeven op exclusieve en duurzame materialen met behulp van hoogwaardige digitale technieken.

De fantasie van Michael Daniels is de grens en die is juist ver te zoeken. Zijn stijl kenmerkt zich door pakkende en zeer nauwkeurig uitgewerkte Pop-Art beelden uit zowel het heden als het verleden, met verrassende invalshoeken.

Michael Daniels is klaar om de harten van kunstliefhebbers te veroveren met zijn kleurrijke en pakkende creaties.

Kunstgalerie Arterego - Bervoets

Paul Bervoets (1931-2002)

Paul Bervoets werd geboren in 1931 als zoon van de Antwerpse kunstenaar Leo Bervoets, die vooral bekend is voor zijn kermissen en circustaferelen. Zoals zijn vader, zag ook hij zijn toekomst in de schilderkunst. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (1946-1952) waar hem in 1951 de Prijs van de ‚ÄúClub der XII‚ÄĚ werd toegekend. Daarna volgde het Nationaal Hoger Instituut (1954-1956). In de periode 1952-1954 nam hij deel aan een Werkacademie te Kassel en in 1956 ondernam hij een studiereis naar Spanje. Hij was √©√©n van de stichtende leden van de vzw ‚ÄėG-58 Hessenhuis‚Äô samen met onder meer Andr√© Bogaert, Paul Ausloos, Jan Dries, Vic Gentils, Pol Mara en Paul Van Hoeydonck. Zijn betrokkenheid bij de groep is echter kort, al blijft hij met sommige leden van G-58 contact houden. Hij stelde niet vaak zijn werken tentoon. Over twee tentoonstellingen in galerij R√©veil in Maastricht, in 1972 en 1974, verschenen lovende artikels in de krant De Limburger. In 1985 organiseerde de Stad Antwerpen de huldetentoonstelling ‚ÄėG 58 ‚Äď 85‚Äô in het Hessenhuis. Hij bleef, zij het in de luwte van het kunstgebeuren, gedreven verder werken tot aan zijn overlijden in januari 2002.

raquel maulwurf Kunstgalerie Arterego

Raquel Maulwurf

Raquel Maulwurf (madrid 1975) is een Nederlandse kunstenares. Ze studeerde van 1993 tot 1997 aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Opvallend is dat haar tekenwerk geordend in series wordt gepresenteerd. Veel van haar werk wordt internationaal ge√ęxposeerd.

Kunstgalerie Arterego

Rik van Iersel

Rik van Iersel is autodidact. Hij heeft een reeks exposities achter zich, waarbij telkens eigenzinnige catalogi verschenen. Van Iersel is zeer nieuwsgierig naar materialen, naar media en naar het leven zelf. Als achttienjarige ontwerpt hij affiches voor popconcerten van de Effenaar. Hij tekent strips, drumt in Der Junge Hund en maakt zijn eerste grote kleurrijke expressionistische schilderijen. ‚ÄúNiets is van mij, alles komt van iets of iemand‚ÄĚ zijn woorden van Rik van Iersel die zijn fascinatie illustreren voor de wereld om hem heen en deze fascinatie uit hij in zijn werk.

Ronald Boonacker

Kleur, warmte en een zonnige kijk op het leven. Dat zijn de drie elementen die kunstenaar Ronald Boonacker typeren, in leven en werk. Boonacker is een autodidact. Decennialang al reist hij al over de wereld. Op de meest uiteenlopende plekken op aarde wordt hij geraakt door landschappen, tropische stranden, eilanden, palmbomen en zonsondergangen. De immense schoonheid, de onmetelijke grootheid: op het schilderslinnen vond Boonacker eindelijk de manier om de onbeschrijfelijke beleving van de ons omringende natuur vast te leggen. In zijn ateliers in Amsterdam en het Mexicaanse Acapulco werkt de kunstenaar aan doeken en zeefdrukken met titels als Terra di Toscana, Route du Soleil en Wegen naar Rome. Boonacker werkt overwegend met acrylverf in felle tinten en met krachtige kleuraccenten, soms afgewisseld met zilver of goud. Hoe kosmopolitisch zijn kunst ook is, de basis voor zijn doeken ligt in de Nederlandse traditionele stillevens en landschappen. Al kan hij overal aarden, Boonackers roots liggen onmiskenbaar in Nederland.

Sam Francis Kunstgalerie Arterego

Sam Francis

Het schilderen begon voor Sam Francis rond 1945 bij wijze van hobby toen hij om gezondheidsredenen uit het leger moest treden. Drie jaar later besloot hij het kunstenaarschap professioneel aan te gaan pakken, en hij ging studeren aan de universiteit van Californi√ę.¬†In 1950 vertrok hij naar Parijs. Hij bestudeerde de Waterlelies van de Franse impressionist Claude Monet en¬†maakte reizen door Mexico, Japan en Europa. Hij vervaardigde een aantal monumentale muurschilderingen tijdens deze periode. In het jaar dat hij Middle Blue III schilderde, kreeg de kleur blauw een steeds prominentere rol in zijn werk. Dit bleef ook zo in zijn latere werk. Vanaf 1961, het jaar waarin zijn zoon werd geboren, kregen zijn composities meer structuur, rechthoeken stonden nu centraal in zijn doeken. In 1962 keerde de kunstenaar terug naar Californi√ę. Hoewel de blauwe kleur ook belangrijk bleef in zijn latere werk, liet hij de strenge ordening van zijn composities los en hij paste naast de rechthoek nu ook andere vormen toe. Zoals eerder genoemd werd Francis ook geboeid door Japanse kunst. Tussen 1973 en 1974 woonde hij het grootste deel van de tijd in Tokyo.¬†De kunstenaar ontving diverse onderscheidingen voor zijn oeuvre en kunstenaarscarri√®re. Zo werd hij benoemd tot Commandeur de L‚ÄôOrdre des Arts et des Lettres door de Franse Ministerie van Cultuur in 1981. In 1994, zijn sterfjaar, werd hij ge√ęerd met de Distinguished Alumnus Award van de universiteit van Californi√ę. Een jaar daarvoor had hij net tien grote schilderijen geschonken aan het museum voor hedendaagse kunst te Los Angeles.

Sam Middleton Kunstgalerie Arterego

Sam Middleton (1927-2015)

Sam Middleton is geboren in New York (VS) in 1927 en overleden in 2015 te Schagen en was autodidact. Na opgegroeid te zijn in Harlem en in vele landen te hebben gewoond (Mexico, Japan, Spanje, en Zweden) vestigde Sam Middleton zich in 1961 in Nederland. Jarenlang heeft Middleton in Amsterdam gewoond, maar gefascineerd door het landschap heeft hij zich in de kop van Noord-Holland gevestigd in Schagen.

Middleton is autodidact, maar heeft lesgegeven aan de Ateliers ‚Äô63 Haarlem en aan de Koninklijke Academie in Den Bosch. Voor Middleton hebben zowel de muziek ‚Äď klassieke muzie, jazz en pop ‚Äď als het Hollandse landschap het klimaat gevormd waarin zijn abstract expressionistische werken ontstaan. Middleton verwerkte in zijn collages partituren en foto‚Äôs. Deze collages hebben een uitgewogen esthetische en ritmische balans die ontstaat door een subtiel toegepaste vlakverdeling, met in veel gevallen een transparant geschilderde achtergrond en de toevoeging van een grote vari√ęteit aan grafische elementen.

Exposities en prijzen:
Het werk van Sam Middleton is in musea over de hele wereld te zien. Naast in Nederland ‚Äď waaronder in het Stedelijk Museum Amsterdam en in Museum Van Bommel van Dam ‚Äď is zijn werk ook in Australi√ę en Isra√ęl.

Kunstgalerie Arterego

Shepard Fairey

Frank Shepard Fairey (Charleston 1970) is een¬†Amerikaanse street artist, grafisch ontwerper, activist en illustrator die opgekomen is vanuit de skate board scene. Hij is bekend geworden met zijn Andre the Giant Has a Posse‚ÄĚ (‚ĶOBEY‚Ķ) sticker campagne en kreeg¬†wereldwijde bekendheid tijdens de presidentsverkiezingen van Amerika in 2008 voor zijn Barack Obama ‚ÄúHope‚ÄĚ poster.

Het instituut van contemporary Art in Boston noemt hem een van de meest bekende en invloedrijke street artists. Zijn werk hangt ondermeer in het Smithsonian, het Museum of Modern Art in New York, de National Portrait Gallery in Washington en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Meer weten over streetart? Lees hier onze blog over dit onderwerp.

Takiri (1923-?)

Shinkichi Tajiri werd als Shinkichi George Tajiri op 7 december 1923 geboren te Los Angeles. Hij was een veelzijdig kunstenaar. Hoewel hij zich in vele disciplines heeft geuit droeg hij als experimentele beeldhouwer bij aan Cobra. Daarnaast is hij schilder en heeft zich beziggehouden met fotografie, film en computertekeningen. Veelzijdig betekent bij Tajiri bovendien internationaal geori√ęnteerd: Amerikaans door zijn geboorteplaats, Japans door geboorte uit Japanse ouders van het oude aristocratische Samoerai geslacht, Frans doordat in Parijs zijn artistieke carri√®re begon, en Nederlands omdat hij al sinds 1956 in Nederland woont. In 1948 ging hij naar Parijs en kwam hij in contact met de Nederlandse Cobra kunstenaars Karel Appel (1921-2006), Constant (1920-2005) en Corneille (1922-2010). Vanaf 1951 had hij talloze solo- en groepstentoonstellingen in Nederland, Duitsland, Denemarken, Amerika en Japan, ook in Cobra-verband.

Kunstgalerie Arterego

Siep van den Berg (1913-1998)

Geboren te Tirns in 1913, overleden te Amsterdam in 1998. Siep van den Berg volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen en Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Als beeldhouwer is hij autodidact. Siep van den Berg besluit om in 1939 professioneel kunstschilder te worden en huurt het theekoepeltje bij het Sterrebos als atelier. Siep ging nog steeds zijn eigen weg en schilderde rond deze tijd voornamelijk landschappen, later ook stillevens. In Parijs vond er een verschuiving plaats in Sieps werk onder invloed van het werk van Cezanne.

Siep van den Berg ging de voorstelling opdelen in vlakken en kleuren. Van hieruit zou Siep van den Berg uiteindelijk evolueren naar de geometrisch-abstracte composities die vanaf de jaren vijftig in het oeuvre van de schilder de boventoon voerden.¬†Siep van den Berg werd geinspireerd door de Groninger moderne kunst, De Ploeg en door zijn schoonvader Hendrik Nicolaas Werkman. Maar na Sieps verhuizing naar het westen veranderde zijn stijl in wat hij noemt: ‚Äú‚Ķ weer verder van de natuur af en nog meer in de fantasie gaan‚ÄĚ. Siep van den Bergs werk ontwikkelde zich van stilering en vereenvoudiging tot eind jaren 1960 het stoppen met werken naar voorbeelden uit de natuur en de het los laten van de dagelijkse werkelijkheid.¬†Siep van den Bergs werk wordt abstract met een constructivistische inslag. Met een beeldend idioom bestaande uit vierkanten, rechthoeken en het gebruik van de primaire kleuren: rood, geel, blauw en zwart en wit, past het oeuvre van de Groningse kunstenaar Siep van den Berg in een periode waarin de COBrA-kunstenaars de boventoon voeren, de traditie van Mondriaan, De Stijl en het naoorlogse constructivisme.

Theo Wolvecamp - Kunstgalerie Arterego

Theo Wolvecamp (1925-1992)

Al jong begon Theo Wolvecamp te schilderen. In 1947 stopte hij na twee jaar met zijn studie aan de kunstacademie in Arnhem en vertrok naar Amsterdam. Daar raakte hij betrokken bij de Experimentele Groep in Holland en in 1948 bij de Cobra-beweging. Van 1953 tot 1954 werkte de jonge schilder in Parijs. Daarna keerde hij terug naar het betrekkelijke isolement van zijn geboorteplaats Hengelo. Vanuit Twente nam hij deel aan vele nationale en internationale groepstentoonstellingen.

Wolvecamps oeuvre is te verdelen in verschillende perioden. Direct na de oorlog maakte het werk van Pablo Picasso veel indruk op hem. Later raakte hij ge√Įnteresseerd in de kunstschilder Joan Mir√≥. Verder had Kandinsky veel invloed op zijn werk. Na een Mir√≥-achtig begin maakte Wolvecamp abstract-expressionistische werken in vaak donkere tonen en met dik aangezette verflagen. In zijn composities (met name vanaf 1955) duiken fantasiewezens en andere figuratieve elementen op, waardoor ze doen denken aan de schilderijen van het Deense Cobra-lid Asger Jorn.

Zijn werk is onder andere te zien op de website van de gemeente Hengelo. Er zijn relatief weinig werkstukken uit met name zijn Cobra-tijd bewaard gebleven. Dit kwam doordat Wolvecamp vaak erg kritisch op zijn eigen werk was en veel schilderijen vernietigde of overschilderde. In zijn voormalig woonhuis is tegenwoordig de kunstsoci√ęteit Lambooijhuis gevestigd. Meer werk van Wolvecamp vindt u hier.

Ubik Kunstgalerie Arterego - Street Art

UBIK

UBIK is een Street Art kunstenaar waar vrij weinig over bekend is. Zijn werk toont veel gelijkenissen met werk van Banksy en Mr. Brainwash.

Meer weten over Streetart? Lees hier onze blog over dit onderwerp.

Blog

Meer weten? Hou onze blog in de gaten voor achtergronden en informatie over kunst. Je kunt ook onze Instagram-pagina volgen voor interessante updates.

Greep uit onze collectie

 

Art Gallery Arterego Popup
Hear It First.
Sign up and save instantly on your first order. Be the first to get access to original and limited-edition artworks, exclusive offers and interesting artnews.