Het starten van een kunstcollectie

Blek le Rat - Art Gallery Arterego

Alvorens je een collectie gaat bouwen, zal het enorm helpen om je meer te verdiepen in de kunstwereld.

Je eigen kunstcollectie

Wij zijn van mening dat iedereen kunst kan kopen en dat dus ook iedereen een kunst collectie kan beginnen. Het is dus niet alleen weggelegd voor de rijken der aarde. Het is wel belangrijk om te beseffen dat er een verschil is tussen kunst kopen om je huis mee in te richten en het verzamelen van kunst. In het algemeen kan gesteld worden dat een kunst collectie beginnen een tijdrovende bezigheid is. Het vereist geduld en zelfstudie maar geeft je de ruimte om jezelf te uiten en de kunsten te steunen.

Begin Klein

Bij het bouwen van een kunstcollectie is het verstandig om klein te beginnen. Niet alleen zijn kleine werken goedkoper maar ze geven je ook de kans om te experimenteren en jouw smaak te ontdekken. Verder is geduld een erg belangrijk aspect: laat je niet verleiden tot het haastig aanleggen van een collectie maar neem je tijd om een voor jou persoonlijk perfecte collectie aan te leggen.

Kunstzinnige Vorming

Alvorens je een collectie gaat bouwen, zal het enorm helpen om je meer te verdiepen in de kunstwereld. Op deze manier leer je verschillende technieken te begrijpen en kwaliteits werken te herkennen. Het lezen van kunstliteratuur zoals het tijdschrift Tableaux, het rondneuzen in het RKD en het bezoeken van musea zullen bijdragen aan je kunstzinnige vorming. Iedereen heeft vast wel eens gehoord van Herman Brood, Corneille, Karel Appel en Kees van Dongen maar niet iedereen is bekend met de verschillende technieken die zij toepassen en de waarde van hun werken. Zo is een aquarel een stuk minder waard dan een olieverf werk.

Ontwikkel je smaak

Wanneer je je meer verdiept hebt in de kunstwereld, zal je ook moeten ontdekken wat je niet en wel aanspreekt. Een verzameling dient meestal een bepaalde cohesie te hebben. Een verzameling kan jou als persoon vertegenwoordigen maar ook een stroming of een bepaalt thema, kunstenaar of medium. Het is aan te raden dat je kiest voor kunst die je kunst betalen en waar je een connectie mee hebt.

Wees betrokken

Probeer zoveel mogelijk kunst te zien en bezoek musea, galleries, kunstbeurzen en kunstveilingen. Maat wat vooral belangrijk is: praat met mensen! Curators, kunstverzamelaar en zelfs kunstenaars zelf kunnen je enorm helpen met delen hun kennis vaak maar al te graag. Verder raden wij je aan om je in te schrijven op mailinglists van galleries, musea, kunstveilingen etc. zodat je betrokken blijft. Onderaan deze pagina kun je je eenvoudig inschrijven voor onze nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van nieuwe werken in onze collectie, exposities en andere interessante updates. Vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.